Daryl Janmaat speelde vrijdagavond een goede wedstrijd tegen Estland. Zijn teamgenoten zijn lovend over de rechtsback van Feyenoord, die Ajacied Ricardo van Rhijn op de bank laat. Bondscoach Louis van Gaal houdt Janmaat met beide benen op de grond.

Rafael van der Vaart omschreef de prestatie van Daryl Janmaat als ‘gewoon geweldig’. Ruben Schaken vond de rechtsback vrijdagavond in de Arena tegen Estland ‘de allerbeste speler op het veld’. Louis van Gaal wilde de euforie een beetje temperen: “Eerst maar eens zien tegen een echte linkerspits.”

Janmaat zelf was tevreden: Of het duel met Estland mijn beste interland was? Als je bij de eerste twee doelpunten de aangever bent, mag je dat misschien wel zeggen”, zegt Janmaat in AD. “Het liep, zeker in de tweede helft, wel lekker. Dat geeft lekker veel vertrouwen voor de interland tegen Roemenië. Na de 2-2 van dat land in Hongarije ligt de weg naar Brazilië 2014 voor ons wel helemaal open.”

Een half jaar geleden tegen Turkije was het allemaal nog stukken minder: “Het liep niet. Maar ik ben niet bij de pakken gaan neerzitten”, zegt de rechterverdediger. “Ik wist dat als ik bij mijn club goed zou blijven presteren, ik in beeld zou blijven. Dat is ook gebleken. Tegen Duitsland en Italië speelde ik lekker, maar dit was een echte kwalificatie-interland. Ik weet dat ik met mijn aanvallende impulsen iets extra’s kan brengen. Dat lukt bij Feyenoord en nu gelukkig ook bij Oranje.”

Hij kijk terug op zijn beginperiode bij Oranje: “Achteraf moet ik concluderen dat ik toen toch gewoon teveel met randzaken bezig was. Debuteren in Oranje is niet niks en bovendien speelden wij destijds bijna met een compleet nieuw elftal. Nu zijn we een half jaar verder en voel ik mij thuis. Oranje is toch iets anders dan voetballen bij een club. Bij Feyenoord is er natuurlijk ook druk, maar daar draai je eerst een voorbereiding van zes weken. Dat is toch anders. Nu ging het heel snel. Te snel? Misschien wel.”