Het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal is tot nu toe behoorlijk succesvol uit dode spelmomenten. Vooral Martins Indi weet hoe het is om te scoren uit een corner of vrije trap. De verdediger werkte zowel in Roemenië als in Hongarije een indraaiende vrije trap van dichtbij tegen het net. Martins Indi mag zich van Van Gaal dan ook bij corners en vrije trappen voorin melden.

Van Gaal geeft echter aan dat er wel weer het een en ander zal veranderen aan  de strategie: “Nu we weer tegen Roemenië moeten, heb ik de varianten bij corners en vrije trappen wel laten aanpassen. Dat lijkt me logisch”, zegt Louis van Gaal.

Kevin Strootman legt uit waarom Oranje zo succesvol is bij corners en vrije trappen: “We besteden heel veel aandacht aan de dode spelmomenten. Al een paar dagen voor de wedstrijd komen ze aan bod. We krijgen beelden te zien van de tegenstander. Een selectie van de patronen die zij hanteren en beelden die laten zien waar ze kwetsbaar zijn. Daar stemmen wij onze aanpak op af.”

Volgens de aanvoerder van vanavond helpt het ook dat de spelers mee mogen denken met de varianten. “Als speler word je medeverantwoordelijk gemaakt voor hoe die varianten er telkens uit zien. Dat je moet meedenken is een extra prikkel die bij voetballers wel helpt.”