Volgens Arjen Robben staat Oranje er op dit moment internationaal gezien nog niet geweldig voor. “Op dit moment zijn we niet zo ver dat Oranje serieus mee kan doen op het WK. Er is nog aardig wat werk te verrichten”, zegt Robben in AD Sportwereld.

Robben refereert daarmee op de vele jonge talenten die op dit moment nog in de Nederlandse competitie spelen. “Die krijgen in de eredivisie natuurlijk niet de weerstand die je straks gaat tegenkomen.”

De vraag is hoe ver Oranje straks bij het WK is. Er zijn maar een paar spelers die wekelijks op het hoogste niveau acteren. Veel spelers zullen komend seizoen in de eredivisie spelen en volgens Robben dus te weinig échte tegenstand krijgen. Vooral de verdediging is wat dat betreft een zorgenkindje met alleen maar spelers die in Nederland actief zijn.

Robben is voor Van Gaal overigens één van de drie spelers die zeker is van een basisplaats, mits fit natuurlijk. “De enige die bij mij enige vorm van krediet verdienen, zijn mijn aanvoerders”, doelt Van Gaal op Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman. “Dus alle andere posities zijn open. Al ga ik op een gegeven moment wel naar een vaste formatie toewerken.”