Nederland heeft zich al lang en breed gekwalificeerd voor het WK en dus draait de interland tegen Turkije van aanstaande dinsdag nog maar om één ding: een notering bij de eerste zeven landen op de FIFA-ranglijst. Zo kan Oranje als groepshoofd de loting in en worden de sterkste tegenstanders ontlopen.

Het AD heeft een mooi overzichtje gemaakt van alle mogelijkheden die Oranje nog heeft om dat doel te bereiken. Het Nederlands elftal is Brazilië gepasseerd door de ruime kwalificatiezege tegen Hongarije. De Brazilianen pakten door een oefenzege op Zuid-Korea minder punten. Om groepshoofd te worden, moet Nederland echter een ander land passeren dan het gastland, dat automatisch groepshoofd is.

Turkije moet sowieso verslagen worden en daarna kan het Nederlands elftal Italië, Colombia en Uruguay nog voorbij.

Italië is het moeilijkst in te halen. De ‘Azzurra’ spelen dinsdag een thuiswedstrijd tegen het zwakke Armenië. Wanneer Nederland wint en de Italianen verliezen, is Oranje Italië voorbij.

Colombia is een stuk makkelijker te passeren. Als de ploeg van Radamel Falcao dinsdag verliest of gelijkspeelt tegen Paraguay, is Oranje bij winst de Zuid-Amerikanen voorbij.

Uruguay staat er slecht voor, zowel op de ranking als in de WK-kwalificatie. De ploeg van Luis Suarez moet dinsdag winnen van het sterke Argentinië om Oranje voor te blijven. Daarnaast speelt het land in november een play-off tegen Jordanië om alsnog plaatsing voor het WK af te dwingen.

Tenslotte zou het grootste gevaar voor Oranje wel eens van Zwitserland kunnen komen. Zelfs bij winst van Oranje op Turkije kan het Alpenland ons voorbij streven op de lijst als het dinsdag Slovenië verslaat!

Hier leggen we de werking van de FIFA-ranking nog eens uit. De nieuwe lijst verschijnt overigens aanstaande donderdag.