De oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Japan wordt op 16 november zal worden afgewerkt op Belgisch grondgebied. En dat roept vragen op bij supporters en betrokkenen. De KNVB heeft daarom opheldering gegeven waarom het duel niet ‘gewoon’ in Nederland gespeeld wordt.

“De reden is dat Japan die week een oefenstage heeft in België. Het land is officieel de organisator van de wedstrijd, mag daarom de locatie bepalen. We zijn daarbij gebonden aan FIFA-regels die zeggen dat Oranje in dit geval geen uitwedstrijd in eigen land kan spelen”, aldus KNVB-woordvoerster Monique Kessels.

De wedstrijd tussen Japan en Nederland wordt nu in het stadion van RC Genk gespeeld. Oranje speelde wel vaker oefeninterlands op neutraal terrein. In 2010 bijvoorbeeld oefende Nederland tegen Mexico in het Duitse Freiburg. In 2004 tegen Faeroër op Zwitsers grondgebied. Deze interlands waren destijds in aanloop naar een groot toernooi.

Japan is net als Nederland al zeker van een WK-ticket. In aanloop naar het WK wil bondscoach Louis van Gaal oefenen tegen landenteams uit alle continenten.