Nederland speelt zaterdag om 13:15 een oefenwedstrijd tegen Japan en heel vaak kwamen beide landen elkaar niet tegen. Om precies te zijn: twee keer. Eén van die ontmoetingen was voor Oranje echter zeer belangrijk.

Dat was natuurlijk in de groepsfase van het laatste WK, alweer bijna vier jaar geleden. Nederland had in de wedstrijd daarvoor met 2-0 gewonnen van Denemarken en kon een grote stap zetten naar de volgende ronde door ook Japan te verslaan.

Net als in het vorige groepsduel was het optreden van Oranje flets. Het tempo lag te laag en Nederland had moeite de solide verdediging van de Aziaten open te breken.

Het bleef lang 0-0, maar in de 53e minuut was het WK-uitblinker Wesley Sneijder die de bal net buiten de 16 voor zijn voeten kreeg. Het harde schot van de kleine middenvelder zeilde via de Japanse doelman Eji Kawashima in het net.

Daarna werd het nog onnodig spannend, omdat Ibrahim Afellay verzuimde om bij twee goede mogelijkheden de wedstrijd in het slot te gooien. In de 91e minuut zagen miljoenen Nederlanders met zweet in hun handen hoe de Japanse aanvaller Shinji Okazaki de bal net over het doel van Maarten Stekelenburg roste. Eindstand 1-0 en Oranje was zo goed als zeker van de volgende ronde op het WK. En we weten allemaal wat er daarna gebeurde…