Het was een mooi jaar voor Oranje-fans: ze zagen de ploeg van Louis van Gaal niet één keer verliezen! Nederland dwong in 2013 WK-kwalificatie af en speelde een aantal leuke en minder leuke oefenwedstrijden. De redactie van Mee Met Oranje heeft voor deze tweede kerstdag alle wedstrijden voor je op een rijtje gezet: mét samenvatting!

6 februari: Nederland – Italië (1-1)

De eerste wedstrijd van het jaar speelde Oranje met het jongste team in 99 jaar: een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 361 dagen. De wedstrijd, mét enfant terrible Mario Balotelli in de basis bij Italië, gaf Oranje zelfvertrouwen. Het jeugdige team speelde goed en verdiende meer dan de 1-1 einduitslag.

22 maart: Nederland – Estland (3-0)

Nederland wilde de goede kwalificatiestart van 2012 doorzetten in het nieuwe jaar. Maarten Stekelenburg keerde terug in de selectie, maar hij kon het hele jaar niet rekenen op een basisplek. Wesley Sneijder raakte in deze wedstrijd geblesseerd en zou pas veel later in 2013 zijn rentree maken.

26 maart: Nederland – Roemenië (4-0)

Een nog vlekkeloze kwalificatiereeks betekende dat Oranje de concurrentie bij winst op Roemenië op acht punten verschil zou zetten. Die overwinning kwam er, in een aantrekkelijk duel.

7 juni en 11 juni: Indonesië – Nederland (0-3) en China – Nederland (0-1)

De KNVB maakte dit jaar de dubieuze beslissing om Oranje op een lucratieve reis naar Azië te sturen. De weinig interessante oefenpotjes tegen Indonesië en China leverden twee overwinningen op, maar kostten Nederland waarschijnlijk de status als groepshoofd op het WK. Vanwege het EK onder de 21 miste de bondscoach veel spelers, hetgeen betekende dat jongelingen als Miquel Nelom en Jasper Cillessen en zelfs Eric Pieters mochten aantreden.

14 augustus: Portugal – Nederland (1-1)

Een oefenwedstrijd tegen de angstgegner. Het werd een nogal gezapig oefenpotje, waar Oranje wel vroeg op voorsprong kwam. Natuurlijk was het Cristiano Ronaldo die diep in de tweede helft nog gelijk maakte voor de Portugezen. Wéér geen winst op Portugal dus.

6 september: Estland – Nederland (2-2)

Kwalificatie voor het WK kon definitief afgedwongen worden met winst op Estland. Verrassend genoeg lukte het Oranje niet om dat mooie vooruitzicht realiteit te laten worden. Sterker nog: de Esten stonden lange tijd op een voorsprong, tot Robin van Persie in blessuretijd nog de verlossende gelijkmaker binnenschoot via een penalty.

10 september: Andorra – Nederland (0-2)

Een uitstekende Robin van Persie zorgde er in het uitduel tegen voetbaldwerg Andorra voor dat Oranje als eerste land een ticket naar het WK verdiende. Verder moeten we maar weinig woorden aan deze wedstrijd vuil maken.

11 oktober: Nederland – Hongarije (8-1)

In de een-na-laatste kwalificatiewedstrijd legde Oranje een stukje ‘gallery play’ op de mat. Hongarije werd volledig weggespeeld in de ArenA en Robin van Persie passeerde met drie goals Patrick Kluivert op de eeuwige topscorerslijst van Oranje. Het leverde een mooi plaatje op toen de spits van Nederland assistent-trainer Kluivert opzocht na zijn tweede doelpunt.

15 oktober: Turkije – Nederland (0-2)

De Turken konden zich nog kwalificeren voor het WK door van Oranje te winnen, maar dat lukte niet echt. Op een paar redelijke mogelijkheden na waren de Turken in het kolkende stadion van Fenerbahçe vrij kansloos tegen Nederland. De tweede goal kwam van Sneijder en die juichte naar goed gebruik niet in zijn speelstad.

16 november: Japan – Nederland (2-2)

Met wat geluk stond Oranje in de eerste helft op een 2-0 voorsprong, maar dat werd na enige slordigheid achterin vlak voor rust teruggebracht tot 2-1. De Japanners grepen hun kans en zetten in de tweede helft flink druk op de Nederlandse defensie. Het leidde tot de gelijkmaker, die na een prachtige tiki-taka aanval tot stand kwam. Het bleef bij dat gelijkspel, maar het had ook eenvoudig een overwinning voor Japan kunnen zijn. Die daarna nog wel wonnen van België, overigens.

19 november: Nederland – Colombia (0-0)

De eindstand doet anders vermoeden, maar het werd een verhitte wedstrijd in Amsterdam. Colombia was even vergeten dat het een oefenduel betrof en schopte er flink op los. Het leidde tot blessures bij Siem de Jong en Rafael van der Vaart. Jeremain Lens kreeg rood nadat hij een geërgerde klap naar achteren gaf, maar een goed georganiseerd Oranje wist onder leiding van Kevin Strootman superspits Radamel Falcao in bedwang te houden.

Het was een mooi jaar voor Oranje en laten we hopen dat dat die lijn op het WK van 2014 wordt doorgezet. Fijne kerst!