Zondag vindt in het Franse Nice de loting voor de kwalificaties van het EK 2016 in Frankrijk plaats. Nederland is bij deze loting in tegenstelling tot de loting voor het WK 2014 wel geplaatst. Bondscoach Louis van Gaal zal aanwezig zijn bij de loting.

De UEFA baseerde de indeling van de zes potten, met in totaal 53 landen, op de resultaten van het WK 2010, kwalificatie en toernooi van het EK 2012 en de WK-kwalificatie voor het eindtoernooi van 2014. Die lijst ziet er net wat anders uit dan de FIFA-ranking die gebruikt werd voor de loting voor het WK in Brazilië komende zomer.

Voor Nederland, Engeland, Duitsland, Italië en Spanje is het zeker dat ze in een poule van zes landen terechtkomen. Dat heeft te maken met televisierechten, die door de Europese voetbalbond centraal zijn vermarkt. In Nederland zal de NOS de uitzendingen van zowel de thuis- en uitwedstrijden verzorgen.

Aan de enige groep met vijf teams zal Frankrijk toegevoegd worden. Het gastland van het eindtoernooi in 2016 speelt wel tegen de andere landen uit de poule, maar deze duels gelden slechts als oefenwedstrijden. “Dat hebben we gedaan omdat het gastland vaak moeite ondervindt om tegenstanders te vinden voor vriendschappelijke interlands”, liet UEFA-voorzitter Michel Platini weten.

De EK-kwalificatiewedstrijden zullen gespeeld worden tussen september 2014 en oktober 2015. Voor de eerste keer zal daarvoor een zogenoemde ‘Week of Football’ worden gehanteerd. De EK-kwalificatieduels worden daarmee meer verspreid over de week, van donderdag tot en met dinsdag. Bij een dubbelprogramma voor de betreffende landen worden de volgende combinaties in het speelschema toegepast: donderdag-zondag, vrijdag-maandag, zaterdag-dinsdag.

De volledige potindeling voor de loting voor de kwalificatie van het EK 2016:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Spanje Oekraïne Servië Montenegro IJsland Luxemburg
Duitsland Kroatië Turkije Armenië Noord Ierland Kazachstan
Nederland Zweden Slovenië Schotland Albanië Liechtenstein
Italë Denemarken Israël Finland Litouwen Faeröer Eilanden
Engeland Zwitserland Noorwegen Letland Moldavië Malta
Portugal België Slowakije Wales Macedonië Andorra
Griekenland Tsjechië Roemenië Bulgarije Azerbeidzjan San Marino
Rusland Hongarije Oostenrijk Estland Georgië Gibraltar
Bosnië-Herzegovina Ierland Polen Wit-Rusland Cyprus