Vanavond staat in Parijs de wedstrijd Frankrijk – Nederland op het programma. Een mooi affiche in de EK-kwalificatie in aanloop naar het EK 2022. Nederland en Frankrijk speelden in het verleden 28 keer eerder tegen elkaar. Elf keer won Oranje en dertien maal was Frankrijk de sterkste. Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel.

De mooiste herinnering heeft het Nederlandse legioen waarschijnlijk nog aan het duel van een kleine vijftien jaar geleden. Tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland speelde het Nederlands elftal onder leiding van bondscoach Marco van Basten een van de beste duels ooit tegen Frankrijk.

Nadat Oranje in het eerste groepsduel regerend wereldkampioen Italië al met 3-0 had verslagen, was in het tweede duel vice-wereldkampioen Frankrijk aan de beurt. Oranje won het duel in Bern met 4-1 van de Fransen en stelde daarmee plaatsing voor de kwartfinale veilig. Doelpunten van Dirk Kuyt, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder zorgden voor een waar spektakelstuk. Dat Thierry Henry na de 2-0 van Oranje nog een tegengoal maakte deed daar niks aan af.

Het verdere verloop van dat toernooi weten we helaas ook nog wel. Het Rusland van bondscoach Guus Hiddink schakelde het Nederlands elftal in de kwartfinale na verlenging uit.