Het WK-nieuws begint op gang te komen bij de traditionele media, zo heeft het AD dit weekend een “groot” interview met Johan Cruijff en pakt het NRC uit met het “laatste” interview met Louis van Gaal.

Onze bondscoach heeft het zwaar, “Ik heb nog nooit voor dit vraagstuk gestaan”. Hiermee doelt hij op het uitvallen van Kevin Strootman. “Ik moet anderhalf jaar voorbereiding weggooien. Daar zit ik nu tegenaan te hikken.”

Wat het nu moet gaan worden weet hij nog niet, hij moet iets anders verzinnen. “Als ik met een ander systeem ga spelen, begin ik opnieuw, dan gooi ik anderhalf jaar weg. Het systeem moet ingericht zijn naar de kwaliteit van de spelers. Niet andersom. Ik moet zorgen dat iedere speler in zijn kracht komt te spelen.”

Wie hij meeneemt wordt pas op 13 mei enigszins duidelijk, of ook Wesley Sneijder daar bij zit is nog even afwachten. “Sneijder vindt zelf dat hij beter als spelmaker kan fungeren, maar daar kan hij zijn eigen trainer kennelijk niet van overtuigen. Dan moet je je afvragen waarom dat zo is.”

Wanneer het WK voor Van Gaal geslaagd is, laat hij niet aan ‘het volk’ over: “De mensen kunnen mij niet beoordelen, want die worden verkeerd voorgelicht door een bepalend deel van de media. Voor mij is het geslaagd als de spelers en de staf het gevoel hebben dat er gepresteerd is naar de mogelijkheden. En ja, het zou mooi zijn als het volk enthousiast is, maar dat is het alleen als je wint. Dat is niet al te gemakkelijk.”

Het hele interview staat dus in het NRC van vandaag.