Van Gaal hield vanmiddag een persconferentie in Hoenderloo. Hij vertelde waarom dit trainingskamp gehouden is: “Ik heb met staf in binnen en buitenland spelers beoordeeld. Omdat de eredivisie als eerste afgelopen was heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de beste Nederlandse spelers uit te nodigen.”

Van Gaal heeft vooral het verdedigende aspect benadrukt en is uitermate tevreden: “Ik heb dit gebruikt om de verdedigende organisatie uit te proberen. We kunnen alleen maar gelukkig zijn dat we deze keuze hebben gemaakt, gezien de beleving. De wijze waarop spelers met elkaar omgaan, moet ik zeggen dat ik hier heel erg blij van ben geworden.

Vanavond zullen enkele spelers teleurgesteld worden: “Ik moet vandaag de lijst van 30 spelers bekend maken, dus zullen er ook speler teleurgesteld worden. Overmorgen komen de spelers van de buitenlandse competities. Die heb uik dus ook drie dagen vrijgegeven om ze even tot rust te laten komen. Die buitenlandse spelers zullen ook in Portugal weer beoordeeld worden.”

De spelers hebben een dermate indruk gemaakt dat ze het de ‘buitenlandse’ nederlanders wel lastig maken: “Want de spelers van afgelopen week hebben zo’n goede indruk gemaakt dat ze ook bij de 23 kunnen zitten. Het is dus nog helemaal niet afgelopen welke 23 er mee zullen gaan.”

Vanavond maakt Van Gaal de selectie van 30 spelers bekend.”Dat doe ik omdat ik wil dat de spelers het zelf van mij horen, en niet via de media.”