Willem van Hanegem is niet geschrokken van het matige spel van Oranje tegen Ecuador. Hij verwacht dat met de komst van Arjen Robben het elftal een enorme boost zal krijgen. Hij ziet een uitermate belangrijke rol voor de sterspeler van Bayern München.

Van Hanegem in het AD. “Ik kreeg de indruk dat de reactie op Nederland-Ecuador nogal pessimistisch was. Waarom toch? We zeuren nu eenmaal graag over het Nederlands elftal, de belangrijkste sportploeg die we hebben. Allemaal een mening, prima. Maar als professional moet Louis van Gaal zijn eigen gang blijven gaan.”

“En wat ik nog belangrijker vind ten aanzien van zaterdag: Robben was er niet bij. Robben is onze allerbeste voetballer van dit moment en een van de beste van de wereld. Die jongen is van zichzelf al van buitengewone klasse, maar is ook nog eens zeer fit aan het einde van het seizoen”, vervolgt Van Hanegem.

Hij vindt ook dat Robben veranderd is: “Zien we hem nog weleens struikelen en wapperen met zijn handen? Nee toch? Die jongen maakt me vrolijk. Ik heb echt het idee dat hij Oranje in Brazilië gaat dragen. Hij weet dat hij de beste is en hij weet dat daar ook geen discussie over zal zijn binnen het team. Dat maakt hem mentaal sterk maar ook fysiek lijkt hij verder dan ooit. Juist door hem blijf ik optimistisch over het Nederlands elftal.”

“Ik weet dat we geen wereldkampioen worden, maar de eerste ronde blijft een serieuze optie, ook na zaterdagavond. Ik hoorde dat Van Gaal een beetje aan het twijfelen is geslagen. Niet doen, Louis. Het systeem waarin je voetbalt is één ding, de eenheid in je team wat anders. Met Robben heb je een gast voor wie de rest alles moet doen.”