Sneijder heeft in Brazilië gereageerd op de vele negatieve reacties op zijn spel tijdens dit WK. In de Nederlandse media wordt hij slecht beoordeeld.

Sneijder zegt er niet mee te zitten: “Het is maar net hoe je mij bekijkt. Als je me als dezelfde Sneijder van 2010 ziet, die er ballen moet inschieten, voorzetten moet geven en weet ik veel wat, dan komt dat er niet uit, nee. Maar de bondscoach is tevreden hoe ik het invul”, aldus Sneijder.

“Als je me op die manier beoordeelt, valt er niet zo veel op mijn spel aan te merken”, weet hij uit de gesprekken met Van Gaal”, zegt hij. “Ik speel vanuit mijn positie en mijn taak. Daarin ben ik net als die andere tien spelers één van de pionnen.”

Sneijder vindt dat het systeem dat Oranje speelt veel eist van de spelers. “Je moet discipline hebben om het op die manier uit te voeren. Ik kan wel bijdehand doen en uit mijn rol spelen, omdat iedereen dat verlangt. Maar daar help ik het team niet mee. Ik heb er maling aan wat de hele wereld van me verwacht. Ik wil wereldkampioen worden.”

De dienende rol ligt Sneijder best. “Ik ben niet belangrijker dan de ploeg, wil mijn waarde hebben. Of het nou zoals vier jaar geleden is door vijf goals te maken of als één van de 23. Hier ben ik. En de manier waarop ik nu speel: het is nu eenmaal zo.”