Vanavond om 20.45 staat in Praag de wedstrijd Tsjechië – Nederland op het programma. Het duel betekent het eerste EK-kwalificatieduel voor beide landen op jacht naar een startbewijs voor het EK 2016 in Frankrijk.

De Generali Arena, waar het duel vanavond gespeeld wordt, is een voetbalstadion in de Tsjechische hoofdstad Praag, gelegen in de wijk Bubeneč. Het stadion is normaal gesproken de thuishaven van Sparta Praag. Vroeger was de naam Letná-stadion, maar tegenwoordig wordt het vernoemd naar de sponsor Generali. Het stadion werd geopend in 1933 en biedt plaats aan een kleine 20.000 toeschouwers. Het duel van vanavond is compleet uitverkocht.

De beste tijd heeft het Tsjechische voetbal inmiddels alweer enkele jaren achter zich gelaten. De bekendste spelers van nu, Tomáš Rosický en Petr Cech, zijn inmiddels ook al op leeftijd en de opvolging laat klaarblijkelijk nog op zich wachten. De gloriejaren met Jan Koller, Pavel Nedved en Milan Baros zijn alweer tien jaar geleden.

Bondscoach Guus Hiddink moet het vanavond doen zonder Ron Vlaar, Klaas-Jan Huntelaar en sterspeler Arjen Robben. Zij moeten het duel allemaal aan zich voorbij laten gaan door ziekte of blessures. Ook van der Vaart moest zich afmelden voor het duel met de Tsjechen.

Ten opzichte van het met 2-0 verloren duel van Nederland tegen Italië van afgelopen donderdag zal Hiddink vermoedelijk twee wijzigingen doorvoeren in het basisteam. Joël Veltman neemt naar verluidt de plaats van Bruno Martins Indi in en Memphis Depay zal Jeremain Lens op de bank houden. De overige negen namen zullen hetzelfde zijn in het vertrouwde 1-4-3-3-systeem van bondscoach Guus Hiddink.

De vermoedelijke opstelling Tsjechië – Nederland:
Jasper Cillessen; Daryl Janmaat, Joël Veltman, Stefan de Vrij en Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong en Wesley Sneijder; Dirk Kuyt, Robin van Persie en Memphis Depay.