Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 20:45 uur de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Oranje moet winnen om zicht te behouden op plaatsing voor het EK 2016. Guus Hiddink heeft voor dit duel een 23-koppige selectie tot zijn beschikking, maar welke elf staan in de basis? In aanloop naar deze wedstrijd lichten we elke dag een linie uit. Vandaag: de verdediging!

Guus Hiddink kan kiezen uit acht verdedigers. Oranje zal waarschijnlijk aantreden met een vier-koppige achterlinie (rechtsback, centrale verdedigers, linksback).

Op rechtsback twee keuzes: Gregory van der Wiel en Daryl Janmaat.

Van der Wiel is met 41 interlands het meest ervaren. De 27-jarige Amsterdammer speelt veel bij PSG, maar werd door Louis van Gaal vaak gepasseerd voor Daryl Janmaat. Van der Wiel is een opkomende back met goede voorzet, maar verdedigend laat hij nog wel eens een steekje vallen.

De 25-jarige Janmaat is sinds 2012 in beeld bij Oranje en speelde op het afgelopen WK veel wedstrijden door een blessure van Van der Wiel. Ook hij komt veel op en heeft een goede pass in de benen, evenals een vlammend schot. Ondanks zijn lengte (1,85m) is hij niet al te sterk in de lucht.

Op linksback twee keuzes: Daley Blind en Jetro Willems.

Blind heeft verdedigende kwaliteiten, maar kan door zijn goede techniek goed naar voren voetballen. Zijn uitstekende WK, waar hij vooral opviel door zijn assist op de kopbal van Van Persie, leverde hem een transfer naar Manchester United op.

De 20-jarige Willems is met name een offensieve linksback. Hij geeft veel assists en heeft een gevaarlijke dribbel. Verdedigend laat de PSV’er regelmatig steken vallen en maakt hij veel overtredingen: in 13 wedstrijden voor Oranje pakte hij vier gele kaarten.

Voor het centrum heeft Hiddink vier keuzes, waarvan er twee in de basis zullen starten.

Stefan de Vrij lijkt een zekerheidje in het centrum, want de 22-jarige maakt veel indruk in zijn eerste seizoen bij Lazio Roma. De verdediger speelde 25 interlands voor Oranje en scoorde tweemaal. Hij straalt rust uit en kan een goede tackle inzetten.

Bruno Martins Indi vormde bij zowel bij Feyenoord als Oranje een duo met De Vrij. De 23-jarige verdediger is de laatste tijd bankzitter bij FC Porto en dat zal zijn kansen op speeltijd bij Oranje verkleinen. Martins Indi gebruikt vaak zijn kracht in zijn spel en heeft daar regelmatig een kaart voor nodig. In zijn 26 interlands pakte hij al zeven gele prenten en één rode kaart. Indi kan tevens uit de voeten als linkback, maar dat gaat hem minder goed af.

Veltman heeft al zeven Oranje-interlands achter zijn naam staan, maar speelde slechts 13 minuten in wedstrijden die gewonnen werden. De 23-jarige is een vaste waarde bij Ajax, maar is zelden in de basis begonnen bij Oranje. De kans is groot dat de bondscoach hem een kans geeft, nu Ron Vlaar afwezig is en Martins Indi bij zijn club weinig aan spelen toekomt.

De laatste naam in het rijtje is Jeffrey Bruma. De 23-jarige PSV-verdediger stevent af op een kampioenschap, maar maakt geen bijster goede indruk. Bruma mag dan groot en sterk zijn, hij maakt nog te veel fouten voor het hoogste niveau.

De belangrijkste afwezige in de selectie van Oranje is natuurlijk Ron Vlaar, normaal gesproken een vaste kracht in het hart van de verdediging. Daarnaast ziet Hiddink het net als zijn voorganger Louis van Gaal niet zitten in Virgil van Dijk, die basisklant is bij Celtic en volgens veel supporters een kans in Oranje verdient.

Sven van Beek is een andere naam die volgens de fans en de media een toekomstige aanwinst voor Oranje kan zijn. De 20-jarige Feyenoorder zat bij de voorselectie, maar wist Hiddink niet te overtuigen van een definitief plekje. Ook Karim Rekik van PSV is een jongen van wie we in de toekomst wellicht meer gaan horen.

Ervan uitgaande dat Hiddink met vier verdedigers zal aantreden, verwachten wij Van der Wiel op rechtsback, in het centrum De Vrij met Veltman en op linksback Blind.