Zaterdag staat het belangrijke EK-kwalificatie duel tussen Nederland en Turkije op het programma. Tijd om terug te kijken naar een mooie wedstrijd tussen beide landen uit het verleden.

We gaan terug naar 2 april 1997. Ook toen speelde het Nederlands elftal een kwalificatieduel tegen Turkije, maar dan voor het WK 1998 in Frankrijk. Guus Hiddink was ook toen de bondscoach van Oranje. Deze wedstrijd in Bursa had gewonnen moeten worden, maar het ging die middag helemaal mis.

In de eerste helft was er weinig te beleven. Nederland was beter en creëerde kansen, maar Kluivert wist deze kansen niet af te maken. Nederland was de baas in de eerste helft, maar Turkije hield stand.

In de tweede helft kwam de wedstrijd wat los en al snel kopte Hakan Sükür de bal raak op doel; geen kans voor Van der Sar, 1-0 voor Turkije. Dan besluit Hiddink om Van Hooijdonk in te brengen, die samen met Kluivert voor doelpunten moet gaan zorgen. Nederland blijft aanvallen en vlak voor tijd versiert de ingevallen Van Hooijdonk een strafschop.

Het is onduidelijk wie de strafschop gaat nemen en alle aangewezen penaltynemers als Wim Jonk en Frank de Boer durven de verantwoordelijkheid niet te nemen. Uiteindelijk pakt de jonge Clarence Seedorf de bal brutaal vast en neemt de penalty. De één dag eerder 21 geworden middenvelder van Real Madrid schiet de penalty hoog over, waardoor Nederland dé kans op de gelijkmaker mist.

Oranje is gebroken en Turkije komt nog dichtbij de 2-0. Zowel Nederland als Turkije weten echter niet meer te scoren waardoor de wedstrijd eindigt in 1-0 voor de Turken.