Daley Blind is vanavond in de wedstrijd tegen Turkije een van de steunpilaren van het Nederlands elftal. De middenvelder van Manchester United kan vanavond weleens in twee rollen terecht komen. Waarschijnlijk start Blind als linksback, maar in ‘plan B’ kan hij ook zomaar op het middenveld terecht komen.

Blind weet dat het duel van vanavond belangrijk is: “We weten wat er op het spel staat”, zegt hij. “Dat zit echt wel in het hoofd bij iedereen. Maandag bij het verzamelen proefde ik al het besef: er komt wéér een cruciale wedstrijd aan. Net als die voor de winter tegen Letland cruciaal was, ja.”

Blind ontwikkelt zich goed in de Premier League dit seizoen. “Ik vind dat het bij mij persoonlijk redelijk gaat”, zegt hij over zijn eigen prestaties. “Er zijn moeilijke fases en wedstrijden geweest, maar ik ben nog nooit echt door een ondergrens gezakt. Thuis tegen Chelsea had ik het zwaar in mijn eerste Engelse topper, maar een week later tegen Manchester City kon ik goed mee.”

Bondscoach Guus Hiddink vindt dat vooral de handelingssnelheid van Blind omhoog is gegaan in Engeland. “Het tempo is inderdaad het grote verschil met de eredivisie”, aldus Blind. “Meer nog dan dat er nou zo’n enorm verschil is in kracht, wat je misschien verwacht. In Nederland heb je altijd fases dat het tempo omlaag gaat. Hier blijft elke club tot het eind gaan.”

Het gaat er volgens Blind een stuk harder aan toe in Engeland, en er is meer toegestaan. “In de Manchester-derby kwam iemand op het middenveld met gestrekt been in. Alleen omdat de speler opsprong, werd-ie niet geraakt. Ik stond vlakbij en gebaarde naar de scheids: dit kan toch niet. Maar die gaf geen krimp. Inmiddels zet ik zelf ook al meer mijn poot erin. Er mag meer, dus je móet mee. Dat gaat automatisch.”