Vanavond staat er een oefenwedstrijd tussen Nederland en Spanje op het programma. Tijd om terug te kijken naar een mooie wedstrijd tussen beide landen uit het verleden.

We gaan terug naar het afgelopen WK. Het Nederlands elftal moest de eerste groepswedstrijd spelen tegen toenmalig wereldkampioen Spanje. Nederland leek op voorhand kansloos, maar uiteindelijk werd het een onvergetelijke avond in Salvador.

Wesley Sneijder kreeg al snel in de wedstrijd een grote kans, maar Casillas weet de bal te stoppen. Daarna werd Spanje gevaarlijk met enkele kansen en na 27 minuten kregen zij een strafschop toegekend. Stefan de Vrij haalde Diego Costa neer, die maar al te gemakkelijk ging liggen. Xabi Alonso schiet de bal er in; 1-0. Vlak voor rust komt Oranje op gelijke hoogte. Een prachtige lange bal van Daley Blind op Robin van Persie die Casillas met een schitterende kopbal weet te verschalken.

In de tweede helft werd Spanje helemaal van de kaart gespeeld. Zo is het in de 53ste minuut opnieuw Blind met de lange bal, ditmaal op Arjen Robben, die aanneemt, kapt en schiet. Later ontsnapt Spanje aan nog een tegendoelpunt als de volley van Van Persie de laat raakt. In de 64ste minuut is het Stefan de Vrij die een vrije trap van Wesley Sneijder binnen weet te werken.

Het was nog niet gedaan, want een kwartier voor tijd gaat Casillas in de fout en daar maakt Van Persie dankbaar gebruik van; 1-4. Oranje gaat de eerste wedstrijd winnen, maar het wordt nog mooier. Tien minuten voor tijd wordt Robben weggestuurd die Sergio Ramos eruit sprint, Casillas vernedert nog en daarna raak schiet; 1-5!

Een geweldig begin van Louis van Gaal met Oranje, dat uiteindelijk derde werd op het wereldkampioenschap. Ook Spanje werd derde, alleen dan in de poule, achter Nederland en Chili.