Marco van Basten keert terug bij de KNVB. De oud-bondscoach van Oranje wordt assistent-trainer van Danny Blind, die vorige week Guus Hiddink opvolgde als bondscoach van Oranje.

De KNVB heeft het contract van Van Basten bij zijn club AZ, dat nog een jaar doorliep, afgekocht. Van Basten was ook bij AZ assistent nadat hij er vorig jaar wegens zijn gezondheid voor koos om terug te treden als hoofd-trainer.

Van Basten geldt voor Blind al vanaf het begin als de beste kandidaat om zijn assistent te worden. Vandaag (maandag) zal Van Basten met de KNVB aan tafel gaan om de voorwaarden van het driejarige contract dat voor hem klaarligt te bespreken.

Een dubbelfunctie, zoals Philip Cocu een tijd deed als assistent van PSV en de KNVB ziet Van Basten niet zitten: “Nee, een dubbelfunctie ga ik niet doen. Dat is niet te combineren. Als je assistent-bondscoach bent, moet je er bovenop kunnen zitten. Dat gaat niet samen met een baan als assistent-trainer bij AZ.”

Zo keert van Basten zeven jaar na zijn afscheid als bondscoach dus terug bij Oranje. Hij nam destijds afscheid na de uitschakeling op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, waar Oranje verloor van het Rusland van, jawel, Guus Hiddink.