Virgil van Dijk kwam al een paar keer  voor in de selectie van Oranje, maar meldt zich dit keer toch wat lekkerder bij het Nederlands elftal dan de vorige keren. Van Dijk speelde de laatste weken lekker bij Southampton en meldt zich nu in vorm bij de selectie. “Bij Southampton leer ik iedere wedstrijd veel en veel meer dan de afgelopen jaren bij Celtic. Als ik een kans krijg in Oranje, is het aan mij om het te laten zien.”

Met de afweigheid van Stefan de Vrij (geblesseerd) en Bruno Martins Indi (geschorst), stijgt de kans op speeltijd ook nog eens voor van Dijk. “Of ik speeltijd krijg, ligt niet aan mij. Ik wil het laten zien als ik de kans krijg. Tot die tijd moet ik hard blijven werken en het iedereen moeilijk maken. We hebben met Oranje maar één doel en dat is kwalificatie voor het EK in Frankrijk. Daarvoor moeten we de komende twee wedstrijden winnen; hoe maakt niet uit. En dan zien we wel of het genoeg is.”

Oranje is afhankelijk van Turkije, dat punten zal moeten verspelen in de duels met Tsjechië en IJsland. Gebeurt dat niet, dan zit de nummer drie van het laatste WK volgend jaar thuis. “Heel vervelend dat we het zover hebben laten komen”, erkent Van Dijk. “Maar onze focus ligt op de komende twee duels.”