Het is een rare situatie waar het Nederlands elftal zich in bevindt, aldus Geogrinio Wijnaldum, die tegenwoordig voor het Engelse Newcastle United speelt: “In Engeland wordt me steeds gevraagd hoe het kan dat Oranje er zo slecht voor staat. Ik vind het ook raar, deze situatie heb ik nog nooit meegemaakt met het Nederlands elftal. Maar het enige wat we nu kunnen doen, is twee keer winnen”, zegt Wijnaldum.

Wijnaldum kent een redelijke periode bij de Magpies, ondanks dat hij met zijn club stijf onderaan staat in Engeland: “Persoonlijk gaat het niet slecht, ik hou me goed staande. Maar we pakken geen punten. Soms spelen we best goed, zoals onlangs tegen Chelsea en de eerste helft tegen Manchester City. Maar toch geven we het steeds weer weg.”

Wijnaldum is echter tevreden met zijn keuze voor Newcastle: “Ik ben tevreden met mijn keuze, wat anderen daarvan vinden, maakt mij niet uit. Ik wist vooraf al dat het moeilijk ging worden. We zijn een ploeg in opbouw, we moeten groeien. In de Premier League kan iedereen van iedereen winnen, je speelt wekelijks tegen spelers van wereldklasse. Ook de mindere teams zijn goed. Het tempo ligt zó hoog, het is alleen maar aanvallen, aanvallen, aanvallen.”

Nu bij Oranje hoopt Wijnaldum op een ontsnapping: “We hebben niet het niveau gehaald dat we moeten halen. Maar die ‘flow’ kan er ineens weer zijn. Het is zaak dat we zelf twee keer winnen en dan hopen dat Tsjechië of IJsland wint van Turkije. We zijn afhankelijk van drie andere landen, dat maakt het vervelend.”