Oranje staat op het randje van uitschakeling voor het EK 2016 in Frankrijk. Ruim vier jaar geleden stonden we nog 1e op de FIFA-ranking, nu zijn we de top tien al uitgedonderd en een verder verval ligt op de loer. België kan bij winst vanavond juist de eerste positie op de mondiale voetbalranking pakken. Waar ging het mis bij ons?

Weet u het ook nog, het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan, waar wij niet bij waren? Dat was, tot het WK 2014 in Brazilië, het laatste toernooi waar de Belgen juist wél aanwezig waren. Daarna volgden voor onze Zuiderburen tien gitzwarte jaren, waarin achtereenvolgens de EK’s en WK’s van 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 gemist werden. Iedere kwalificatiereeks was er weer hoop, maar telkens ging het mis. Tot de kwalificatie voor het WK 2014, toen de nieuwe generatie Belgische helden de Rode Duivels ineens naar het WK loodste en daar de kwartfinale wisten te bereiken.

Gaat Oranje nu de Belgen achterna, en gaat het Nederlands elftal, net als de Eredivisie, de aansluiting met de top verliezen? “Voor mijn gevoel heeft de Belgische competitie qua populariteit er nooit echt onder de prestaties van België geleden,” zegt Joos. “De eigen competitie zit onder een stolp. En daar mag niemand aankomen. Je weet heus wel dat je niet naar Barcelona-Atlético Madrid kijkt. Maar Club Brugge-Anderlecht is voor iedereen altijd interessant gebleven. Ook al speelden de Duivels nog zo waardeloos. Dat gaat bij jullie ook gebeuren.”

Maar dat was eigenlijk de vraag niet, want natuurlijk blijven we naar de onderlinge duels tussen Ajax, PSV en Feyenoord kijken. Maar hoe moet het verder met onze Oranje helden? In België was het een lastige tijd: “Het mantra werd: ‘mathematisch kunnen we het nog halen.’ Dat zeiden we ook als we na vier kwalificatiewedstrijden één puntje hadden. Cynischer kan niet. Iedereen wist: wij zijn het lachertje van Europa. Dan lachten we maar mee”, aldus de Belg.

Laten we hopen dat deze jarenlange vernedering Oranje bespaart blijft en dat wij sneller terugkeren, nét zoals de Belgen nu, met sterren als Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Thibaut Courtois, basisspelers bij Europese topclubs: “Precies zoals dat vroeger bij jullie was,” zegt oud-PSV’er Marc Degryse tegen AD.

Staat de nieuwe generatie van Nederlandse helden al klaar, zodat we niet net als de Belgen destijds vier grote toernooien hoeven te missen? De komende jaren zullen uitwijzen of spelers als Memphis Depay en Daley Blind echt dragende toppers bij hun club worden en of talenten als Kenny Tete, Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald en Jorrit Hendrikx de stap naar de absolute top weten te zetten en hun voorgangers Sneijder en Robben op kunnen volgen.