Johan Cruijff zou Johan Cruijff niet zijn als hij geen duit in het zakje deed over het Oranje-debacle. In zijn column voor De Telegraaf wijst hij de KNVB aan als hoofdschuldige.

“Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach”, vindt de legendarische nummer 14. “Dat zou wel het geval zijn als hij totaal anders dan de clubs zou spelen. Maar dat is nou precies de makke van ons voetbal; bijna iedereen heeft hetzelfde probleem.”

Cruijff legt haarfijn uit wat dat probleem is: “Zodra vanuit een sterkere tegenstander kan worden gespeeld, valt er soms een verrassing uit de lucht. Maar als er zelf iets moet worden gedaan, dan ontstaan de problemen.”

Volgens onze beste voetballer aller tijden had de Nederlandse voetbalbond dat moeten zien aankomen. “Omdat het probleem niet van gisteren is. Een probleem dat al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren. Daar zou de KNVB op moeten toezien.”

De 48-voudige international haalt tenslotte zijn welbekende credo weer uit de kast: ieder nadeel heeft zijn voordeel. “De uitschakeling is dan een groot drama, aan de andere kant schudt het iedereen misschien wel wakker. Dat wordt hoog tijd”, besluit hij.