We hebben Louis van Gaal nog maar weinig gehoord over de dramatische situatie bij het Nederlands elftal, maar de voormalig bondscoach deed op een voetbalcongres kort een duit in het zakje.

De Manchester United-trainer vindt verrassend genoeg niet dat de ondergang te wijten is aan de speelstijl van Oranje. “Nu zegt iedereen dat de Hollandse school niks meer is. Onzin”, vindt Van Gaal. “Ik geloof daar niet in.”

De trainer introduceerde zelf het 5-3-2 systeem bij het Nederlands elftal en leek daarmee af te rekenen met de Hollandse school. Guus Hiddink schakelde na het succesvolle WK terug naar het traditionele 4-3-3, met alle gevolgen van dien.

Van Gaal denkt echter dat het falen van Oranje te maken heeft met een gebrekkige chemie tussen spelers en trainer. “Als de chemie niet aanwezig is, dan heb je een groot probleem”, aldus de oefenmeester.

Of hij daarmee de gebrekkige chemie tussen Guus Hiddink en Oranje bedoelt, of die van zijn oud-assistent Danny Blind, laat de coach wijselijk in het midden.