Als het aan spits Luuk de Jong ligt is bij Oranje de tijd rijp om door te gaan selecteren. Door het mislopen van het EK in Frankrijk denk de aanvalsleider van PSV dat de nieuwe generatie de kans moet krijgen om zich te bewijzen in het shirt van Oranje.

De Jong strijdt zal samen met Bas Dost en Klaas-Jan Huntelaar uit moeten maken wie de nummer één spits van het Nederlands elftal wordt. Volgens de Jong moet niet alleen de spitspositie, waar Van Persie afgelost wordt, een nieuw gezicht hebben, maar zijn er spelers op meer posities die aan vervanging toe zijn.

“Daar hebben we het ook binnen de selectie over gehad. De ploeg die de WK-finale in 2010 gehaald heeft is natuurlijk ouder geworden en nu is het aan ons, de jongere jongens, om op te staan en te bewijzen dat we het verdienen om te spelen”, vertelt De Jong op de website van de FIFA. “Er is nog een aantal zeer goede spelers over van die groep, maar het klopt dat het tijd is voor een nieuwe generatie om de ploeg verder te helpen.”

De Jong weet dat Oranje door een moeilijke periode heen gaat: “Het belangrijkste is dat we weer een team moeten worden, dan zijn we altijd op ons best. Dat zag je ook op het WK in Brazilië, waar we derde werden. Het is ook heel belangrijk om een echt team te zijn, omdat Nederland niet zo groot is en we het dus echt samen moeten doen. Nederland produceert altijd individueel goede spelers en als we van die spelers een team kunnen maken dan moeten we terug kunnen keren op het niveau dat iedereen van ons verwacht.”