Het Nederlands elftal kreeg gisteravond bij vlagen voetballes van Frankrijk. Dat zag ook Danny Blind, die de verloren oefenpot (2-3) vooral een goede leerschool vond.

“Je leert van een goede tegenstander”, zei de bondscoach tegenover SBS6. “Ik kan wel leven met een nederlaag, want in veel facetten van het spel zijn zij veel verder dan wij. Frankrijk kan het EK uiteindelijk winnen. Naar dat niveau willen we ook toe.”

Hij baalde wel stevig dat Oranje kort na de gelijkmaker nog een redelijk resultaat weggaf. “Het is best knap dat we op 2-2 kwamen, al was een gelijkspel misschien niet helemaal verdiend. Toch mogen we die derde treffer nooit meer weggeven”, aldus Blind.

De keuzeheer van Oranje vond desgevraagd niet dat de nederlaag iets te maken had met het overlijden van Johan Cruijff. “Nee, daar ga ik niet vanuit”, vervolgt hij. “Als er gefloten wordt, moet je je als een prof opstellen. We kwamen wat ongelukkig op 0-1. Bij de tweede treffer zagen we er niet goed uit. Ik ben niet geschrokken, omdat je je vooral kijkt naar hoe dingen tot stand komen.”

Na rust greep Blind terug op het bekende 1-4-3-3 systeem. “Of ik tijdens een eerbetoon voor Cruijff niet altijd met drie aanvallers moet voetballen”, herhaalde Blind een vraag van de journalist. “Dat is een goeie, maar we moeten uiteindelijk beide systemen kunnen spelen.”