© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenDe kans dat het Nederlands elftal alsnog doorgaat naar de kwartfinale van het EK in Polen en Oekraïne is ’12 tot 13 procent’. Dat zegt hoogleraar sporteconomie Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag. Op de dag na de door Oranje verloren wedstrijd tegen Duitsland is heel Nederland in mineur, maar er is dus nog een kans.

“Het kan echter nog steeds, we hebben nog een laatste strohalm om ons aan vast te houden”, benadrukt Koning tegen AD. “Duitsland moet winnen van Denemarken en Oranje moet met 2 doelpunten verschil van Portugal winnen.” Als dat zou gebeuren, is Nederland dus alsnog door naar de kwartfinale. “Maar de kans is klein dat we daar ver komen. Er is mij geen enkel geval bekend van een team dat de eerste twee wedstrijden verliest op een groot toernooi en daarna de finale haalt. Laat staan wint.”

De kans op het bereiken van de kwartfinale door Oranje is daarom volgens Koning ‘nihil’. Volgens de hoogleraar kunnen de Nederlandse fans bij een uitschakeling van Oranje het beste supporter worden van Spanje. “Denemarken speelt leuk en sympathiek, maar ik vermoed niet dat ze ver komen. Daarom is Spanje de beste optie nu. Als dat elftal goed draait, spelen ze heel aantrekkelijk voetbal.”

Dat geldt overigens ook voor het Duitse elftal, vindt Koning. Dat zou dus ook een goede optie zijn: “Maar ik vermoed dat niet veel Nederlanders voor Duitsland zullen zijn.” En daar kan hij best wel eens gelijk in hebben..