Dick Advocaat is blij dat hij zijn steentje bij mag dragen aan het proces waar het Nederlands elftal de komende tijd in gaat. In aanloop naar het EK van 2004 zat Advocaat als bondscoach in een vergelijkbare situatie.

Onder Louis van Gaal liep Oranje het WK van 2002 mis en had Advocaat de taak om hetzelfde elftal alsnog naar het EK van 2004 te helpen. “Er is net als toen veel pessimisme over Oranje. Dat moet weg”, zegt Advocaat in gesprek met het Algemeen Daglad.

‘In 2002 schreef ook iedereen dat de meeste betrokkenen weg moesten. En de spelers waren allemaal te oud”, aldus de assistent-bondscoach. Onder Advocaat kwalificeerde Oranje zich voor het EK in 2004, iets wat volgens hem ook moet lukken voor het WK in Rusland.

Advocaat heeft veel vertrouwen in de huidige selectie om dat voor elkaar te krijgen. “Het is in zijn algemeenheid heus wel een gretige groep”, aldus de assistent van Danny Blind. Naar eigen kan Advocaat al goed opschieten met de relatief jonge spelersgroep.

“Er zitten een paar lachebekken in, een paar aparte vogels. Dat vind ik wel leuk. Het is altijd een beetje een spel dat je speelt. Je moet ze zover krijgen dat ze graag willen. En als ze niet presteren, dan gaan ze er uit. Dat moeten ze wel weten”, besluit Advocaat.