Het is bija zover: over een paar uurtjes speelt het Nederlands elftal zijn eerste kwalificatiewedstrijd richting het WK van 2018. Zweden is de tegenstander.

Nederland trof Zweden in totaal al 24 keer en tien keer wonnen de Oranje-internationals van de Scandinaviërs. Vijf keer werd gelijkgespeeld en acht maal wonnen de Zweden. Het doelsaldo is in het nadeel van het Nederlands elftal (44-47).

Het Nederlands elftal ging in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Griekenland en dus kennen de mannen van Danny Blind een slechte generale. Nederland kwam nog wel op voorsprong door een doelpunt van Wijnaldum, maar dat mocht niet baten.

Zweden zal vanavond aantreden in een 4-4-2 formatie, met vier oud-spelers uit de Eredivisie in de gelederen. Links in het centrum zal ex-Groninger Andreas Granqvist spelen. Op het middenveld speelt de bij PSV geflopte Oscar Hiljemark, die in Italië bij Palermo helemaal is opgebloeid. Marcus Berg en John Giudetti zullen samen de voorhoede vormen. De man die bij Zweden het meest gemist gaat worden is natuurlijk Zlatan Ibrahimovic. De speler van Manchester United zette na het EK in Frankrijk een punt achter zijn interlandloopbaan.

De verwachting is dat Danny Blind enkele wijzigingen doorvoert in zijn opstelling na het teleurstellende verlies tegen Griekenland. Verdedigend lonkt er een basisplaats voor Virgil van Dijk en Daryl Janmaat, dit zal ten koste gaan van Jetro Willems en Joël Veltman. Davy Klaassen begint waarschijnlijk op het middenveld, waardoor Wesley Sneijder doorschuift naar de linksbuitenpositie. Steven Berghuis verliest daardoor zijn plek aan Quincy Promes, die als rechtsvoor begint. Jeroen Zoet zal wederom de voorkeur krijgen boven Jasper Cillessen.

De wedstrijd wordt gespeeld in de Friends Arena in Solna en staat onder leiding van de Italiaan Daniele Orsato. Dat is een primeur, want Orsato floot nog nooit eerder een wedstrijd van Oranje. Toch is het geen onbekende naam, want vorig seizoen had hij de leiding over PSV – Atlético in de achtste finale van de Champions league. Aftrap van Zweden – Nederland: 20:45.