Het leek er eindelijk weer eens van te komen: een fitte Arjen Robben in het Nederlands elftal. Een ribblessure gooide roet in het eten, waardoor de steraanvaller voor de zoveelste keer moest afzeggen voor Oranje.

Oud-coach en voetbalanalist Aad de Mos vindt dat de tijd rijp is om afscheid te nemen van ’s Nederlands beste voetballer van het moment. “Nu heeft hij last van zijn ribben en zo is het altijd wat”, steekt De Mos van wal in Het Laatste Nieuws. “Een week lang hing iedereen aan de lippen van Blind, hopend op goed nieuws omtrent Robben. Al meer dan een jaar heeft hij geen interland gespeeld en toch blijven we met z’n allen rekenen op de man van glas. Daarom zeg ik: neem er nú afscheid van.”

De Mos vervolgt: “Robben domineerde de voorbereiding op deze belangrijke interlands en zoiets is niet goed voor een spelersgroep. Dat werkt zelfs contraproductief. Die jongens krijgen het gevoel dat ze het enkel kunnen redden mét Robben en dat is natuurlijk niet het geval.”

De Hagenaar vindt dat Blind moet doorselecteren en verjongen, ook waar het Robben’s generatiegenoten Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie betreft. Dan is het ook meteen tijd voor een nieuw systeem, want bruikbare buitenspelers heeft Oranje volgens de oud-oefenmeester niet meer. “Dus mijn advies voor Danny Blind: stel je flexibel op, kap met die 4-3-3 en schakel over naar een 4-4-2 met Vincent Janssen en Bas Dost in de spits”, aldus De Mos.