Het is de wedstrijd waar wij als Nederlandse voetbalfans het liefst niet aan herinnerd worden, de WK finale van 2010 tegen Spanje. In de biografie van scheidsrechter Howard Webb komt het duel echter aan bod, en daarmee ontkomen we er niet aan. Ook hij kijkt met afgrijzen terug op die avond in juli 2010.

De arbiter van het duel beschrijft de finale als een nachtmerrie. Wat een van zijn mooiste wedstrijden ooit had moeten worden eindigde in een ramp: “Na twee minuten was er al een heel stevige tackle van Robin van Persie op Sergio Busquets”, schrijft Webb in zijn boek. “Ik sprak hem erop aan. Ik kende hem wel uit zijn Arsenal-tijd en vond hem een oprechte jongen waar je makkelijk mee om kon gaan. Maar die avond was zijn houding duidelijk anders. Er kwam geen excuus of erkenning, hij was afwezig. O jee, werk aan de winkel, dacht ik.”

Uiteraard komt ook de karatetrap van Nigel de Jong aan bod, die Webb ontging en wat hem op veel kritiek kwam te staan: “Ik stond een kleine 10 meter achter Alonso, dus ik zag niet precies hoe De Jong hem had geraakt. Volgens mij was hij te laat en was het een roekeloze tackle. Ik besloot tot een gele kaart. Niemand van mijn team sprak mij in mijn oortje tegen.”

“Met mijn hand op mijn hart: een rode kaart is nooit bij mij opgekomen. Ik was op dat moment overtuigd van geel en niet geïntimideerd of onder druk gezet door de FIFA. Toen de Spanjaarden furieus reageerden, dacht ik dat het was omdat ik geen voordeel had gegeven. In de rust hoorde de scheids dat hij ernaast zat. “Ik was volkomen ontdaan. Het leek erop dat ik een rode kaart had gemist in een WK-finale. Wat een verschrikkelijke nachtmerrie.”

Na rust werd het zeker niet beter: “De tackles bleven vliegen en ik bleef maar gele kaarten uitdelen.” De rode kaart die hij aan Heitinga gaf in de verlenging brak hem bijna: “Op dat moment begon ik te wankelen, zowel emotioneel als fysiek. Ik was uitgeput. Ik had nog nooit zo’n wedstrijd meegemaakt.”

Onder luid boegeroep ontving Webb een medaille van Sepp Blatter. Met een diner met zijn assistenten kwam er een einde aan één van de verschrikkelijkste avonden uit zijn leven.