Dat we ons niet hebben gekwalificeerd voor Euro 2016 was een recent dieptepunt voor het Nederlands Elftal. Maar als we naar het grotere plaatje kijken, is dat natuurlijk maar een onbetekenend voorval dat helemaal niets afdoet aan Oranjes faam als een van ’s werelds beste voetbalteams. Die naam hebben we opgebouwd dankzij een aantal spelers die ronduit legendarisch te noemen zijn, zelfs lang na hun hoogtijdagen als speler. Hier is onze lijst van de zes meest legendarische Oranjespelers ooit.

Marco van Basten  

Men kan zich blijven afvragen welke plaats Marco van Basten zou hebben ingenomen tussen de beste voetballers aller tijden, als hij niet op dertigjarige leeftijd had moeten stoppen vanwege blessures. Ondanks het feit dat hij op zo’n jonge leeftijd het voetbal moest verlaten, staat hij nog steeds bekend als een van Nederlands grootste spelers aller tijden.

De drievoudig Ballon d’or-winnaar scoorde 24 doelpunten in 58 wedstrijden voor de nationale ploeg. Hij speelde een cruciale rol in de overwinning van Nederland op het EK van ’88, waarin hij de eretitel van topscorer verdiende. Ook buiten het veld genoot hij bekendheid: als coach leidde hij Oranje naar een ongeslagen record in de kwalificatierondes voor het WK voetbal van 2006.  

Robin van Persie 

Van Persie scoort in zo’n beetje elke interland waaraan hij meedoet en is Nederlands topscorer aller tijden met 50 goals in iets meer dan 100 wedstrijden. Hij trad al regelmatig aan in de jeugdteams van Oranje (onder 17, onder 19 en onder 21) en maakte in 2005 zijn debuut bij het nationale elftal. Sinds die tijd heeft hij drie keer in een WK en twee keer in een EK gespeeld.

Van Persie is net zo begaafd in dode spelmomenten als in het kopspel, waardoor wij ons afvragen hoe ver hij wel niet had kunnen komen als hij niet door blessures was geplaagd. Zijn toenemende bekendheid viel ook nog eens samen met de opkomst van de inmiddels welbekende online casino’s en sites waar je kunt wedden op sportwedstrijden. Miljoenen voetbalfans over de hele wereld wedden nog steeds met plezier op de wedstrijden van Oranje met Robin van Persie en iedere andere denkbare club.

Edwin van der Sar  

Er is geen Nederlander die zo vaak is aangetreden bij het nationale KNVB-elftal van de mannen als Edwin van der Sar. De briljante keeper maakte onderdeel uit van de gouden generatie van Ajax en is de op-één-na meest gedecoreerde doelman aller tijden. Dat succes kwam ook overtuigend naar voren in de internationale wedstrijden, waar van der Sar in twee WK’s en drie EK’s heeft gespeeld.

In 2008 werd van der Sar teruggeroepen nadat hij was gestopt met voetballen, om in twee kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010 te spelen. In beide partijen scoorde hij nul doelpunten tegen. Zijn laatste wedstrijd markeerde tevens zijn 140ste internationale optreden, waarmee hij tot de top 40 behoort van spelers met de meeste interlands op hun naam.

Dennis Bergkamp 

Dennis Bergkamp is Nederlands voetbal voor een hele generatie fans. Bergkamp werd als enige Nederlander ooit ingewijd in de English Football Hall of Fame. De legendarische spits kwam tijdens zijn opmerkelijke carrière niet alleen in actie bij clubs als Ajax, Inter en Arsenal, maar had ook internationaal veel succes.

Bergkamp speelde in elk WK en EK tussen 1990 en 2000, en zal alleen al vanwege zijn fantastische doelpunt tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK ’98 nooit worden vergeten. Hij trok zich in 2000 terug uit het internationale voetbal en neemt met 37 doelen de vierde plek in op de lijst van topscorers aller tijden van Oranje.

Ruud Gullit  

Als je als aanvoerder de enige grote internationale beker wint voor je land, is dat al reden genoeg om als legende te boek te staan. Maar voor Ruud Gullit maakte de overwinning van het EK van 1988 slechts een klein onderdeel uit van een lange lijst topprestaties. Als een van de meest herkenbare voetballers ooit was Gullit de belichaming van het totaalvoetbal; in de loop van zijn carrière speelde hij met succes in vrijwel alle posities.

En het maakte niet uit waar hij speelde: dankzij zijn talent blonk hij overal uit. Op zijn lange lijst van individuele onderscheidingen staat onder andere de titel van Nederlands voetballer van het jaar (twee keer), Sportman van het jaar, de Ballon d’Or en een vernoeming in de Top 100 Spelers van de eeuw.

Johan Cruijff  

Veel grote Nederlandse spelers hebben prachtige dingen bereikt in hun loopbaan, maar geen enkele speler kan tippen aan de invloed die Johan Cruijff op het spel heeft gehad. Zowel als speler als coach, is alles wat hij deed – van zijn bewegingen (de Cruijffiaanse schijnbeweging) tot en met zijn filosofieën over de jeugdacademie – keer op keer nagedaan in het moderne spel.

De spits leidde Oranje naar de tweede plaats in het WK van 1974 en de derde plaats in het EK ’76. Daarmee zette hij Nederland voor altijd op de kaart als voetballand. De nummer 14 werd driemaal uitgeroepen tot Ballon d’Or-winnaar en Nederlands voetballer van het jaar en sleepte nog lang nadat hij was gestopt met spelen verschillende onderscheidingen binnen. In 1999 werd Cruijff door de IFFHS verkozen tot Europees voetballer van het jaar en stond hij tweede achter Pele in de verkiezing van Wereldvoetballer van de eeuw. Zijn invloed op het spel is tot op de dag van vandaag merkbaar tot ver buiten de landen waarin hij actief was als speler en coach, en zijn model voor de ontwikkeling van spelers wordt over de hele wereld als de gouden standaard beschouwd.