Er wordt veel gediscussieerd over de komst van Matthijs de Ligt bij Oranje. Of dit nou wel de juiste keuze is geweest op zo’n jonge leeftijd. Matthijs de Ligt is pas 17 jaar en heeft pas 5 wedstrijden in het eerste bij Ajax gespeeld.

Het is natuurlijk al eens eerder gebeurd dat jonge jongens debuteren bij Oranje en daarna weinig succes hebben. Een bekend voorbeeld is Jetro Willems, die op 18- jarige leeftijd voor Oranje in actie kwam tijdens het EK 2012. Als je kijkt waar Willems nu 5 jaar later speelt, zou je kunnen zeggen dat hij misschien beter op een latere leeftijd had kunnen beginnen in het Oranje.

Oud- bondscoach Bert van Marwijk had Matthijs de Ligt hoogstwaarschijnlijk ook geselecteerd. “Als ik Danny Blind was, had ik Matthijs de Ligt waarschijnlijk ook geselecteerd”, zegt Bert van Marwijk, die Willems in 2012 liet debuteren. “Achteraf is het altijd makkelijk, en dit soort keuzes ontstaan meestal niet uit luxe. Wij hadden destijds amper opties op de linksbackpositie, kort nadat Giovanni van Bronckhorst was gestopt. Willems was jong, maar ook heel goed.”

Danny Blind vertelde dat De Ligt in principe niet zal spelen. Maar die jongen is achter De Vrij gewoon de beste optie vindt de bondscoach. “Hij heeft potentie en ik denk dat hij mee kan, anders had ik hem niet geselecteerd’. Aldus Blind. Ook Robben is positief over De Ligt. Hij zegt dat als Matthijs of een andere tiener wil doorgroeien tot een goede international, dat dan vooral je persoonlijkheid en mentaliteit goed moeten zijn. “Het is leuk voor zo’n jongen op een jonge leeftijd bij Oranje te mogen spelen. Maar veel jonge jongens denken als ze geselecteerd zijn of een wedstrijd mee hebben gespeeld, dat ze er dan al zijn. Je moet je juist realiseren dat het hooguit een begin is en niets meer dan dat.”

We willen niet dat Matthijs een Royston Drenthe-verhaal wordt, die iedereen inmiddels wel kent. Je moet niet meteen op het hoogste niveau presteren op jonge leeftijd, want dat leidt tot een mindere carrière. Zo kunnen we nog een paar Ajacieden als voorbeelden opnoemen uit het recente verleden: Kenny Tete, Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer. Allemaal al jong gedebuteerd in Oranje, maar daarna niet de vervolgstap kunnen maken naar de absolute top.