Vanavond om 20.45 uur staat in de Kuip in Rotterdam het WK-kwalificatieduel Nederland – Luxemburg op het programma. De ontmoeting tussen de beide landen is het eerste duel van het nieuwe trainersduo Dick Advocaat en Ruud Gullit bij Oranje. De twee trainers sloten dinsdag aan bij de groep, nadat Fred Grim en Frans Hoek de oefenduels tegen Marokko en Ivoorkust nog de leiding hadden.

Luxemburg-thuis moet normaal gesproken een makkie voor Oranje zijn. Maar, wat is nog makkelijk voor dit Oranje? Advocaat heeft een duidelijke taak meegekregen en dat is het halen van het WK 2018. Daarvoor mag alles wijken: ‘Het gaat om de punten. Er zijn geen excuses meer.’

Bondscoach Dick Advocaat kan vanavond de eerste trainer worden die in deze eeuw zijn eerste duel als bondscoach wint. De laatste die dat lukte was Frank Rijkaard in 1998. Daarna eindigde alle eerste duels van de bondscoach in een verlies of gelijkspel.

Voor de jarige Wesley Sneijder heeft het duel van vanavond ook een bijzonder tintje. De middenvelder zal tegen Luxemburg zijn 131e interland spelen en mag zich daardoor alleen recordinternational van Oranje noemen. Hij staat momenteel nog gelijk met doelman Edwin van der Sar op 130 interlands.

In zijn opstelling kiest de bondscoach duidelijk voor ervaren krachten. Joël Veltman lijkt de enige speler uit de Eredivisie te zijn die in de basisopstelling staat vanavond. Gelukkig is Arjen Robben hersteld van zijn maagklachten en kan hij gewoon meespelen. Achterin kiest Advocaat voor het ingespeelde duo Stefan de Vrij en Wesley Hoedt van Lazio Roma.

De complete vermoedelijke opstelling is als volgt: Jasper Cillessen; Joël Veltman, Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder, Kevin Strootman; Arjen Robben, Vincent Janssen en Quincy Promes.

Over Luxemburg weten we maar weinig. Voormalig spits van Willem 2 en RKC Waalwijk Joachim moet het duel in de Kuip missen door een schorsing. Bij Oranje staat alleen Daley Blind op scherp.

Het Nederlands elftal en Luxemburg speelden 17 keer eerder tegen elkaar. 14 keer won Oranje, een keer speelde het gelijk en twee keer was Luxemburg te sterk. Luxemburg won die twee keer beide in de Kuip, waar aanstaande vrijdag ook gespeeld wordt. de laatste keer was overigens in 1963. Sindsdien won Oranje altijd van de voetbaldwerg.

Lees hier de verdere informatie die je moet weten over Nederland – Luxemburg:

Wedstrijdinformatie

Tegenstander
Luxemburg (126e op de FIFA ranglijst)
Wedstrijdtype
Kwalificatiewedstrijden
Periode
Aanloop WK 2018
Wedstrijddatum
9 juni 2017
Aanvang wedstrijd
20:45 uur
Stadion, plaats
De Kuip, Rotterdam
Uitzending
NOS om 20:00 uur