Het Nederlands elftal speelt vanavond het belangrijke WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg. Het is inmiddels wel bekend: we móeten winnen om kans te behouden op het WK 2018 in Rusland. Maar er zijn ook nog andere belangrijke factoren, zoals de concurrentie. Wij hebben verschillende scenario’s op een rijtje gezet om te zien hoe Oranje het WK nog kan halen.

Daarvoor kijken we eerst naar de huidige stand in de poule van Oranje:

De stand in poule A

1 – Frankrijk: 13 punten (doelsaldo 10-3, +7)
2 – Zweden: 10 punten (doelsaldo 10-3, +7)
3 – Bulgarije: 9 punten (doelsaldo 8-10, -2)
4 – Nederland: 7 punten (doelsaldo 8-6, +2)
5 – Wit-Rusland: 2 punten (doelsaldo 2-10, -8)
6 – Luxemburg: 1 punt (doelsaldo 6-12, -6)

Het programma ziet er daarnaast als volgt uit. Eén van de belangrijkste duels voor Oranje wordt vanavond gespeeld, namelijk Zweden – Frankrijk. Uit de scenario’s zal blijken dat het resultaat in Zweden vanavond cruciaal kan zijn voor het verdere verloop van de WK-kwalificatie.

Programma in poule A

Vrijdag 9 juni
Nederland – Luxemburg
Wit-Rusland – Bulgarije
Zweden – Frankrijk

Donderdag 31 augustus
Frankrijk – Nederland
Bulgarije – Zweden
Luxemburg – Wit-Rusland

Zondag 3 september
Wit-Rusland – Zweden
Nederland – Bulgarije
Frankrijk – Luxemburg

Zaterdag 7 oktober
Zweden – Luxemburg
Wit-Rusland – Nederland
Bulgarije – Frankrijk

Dinsdag 10 oktober
Frankrijk – Wit-Rusland
Luxemburg – Bulgarije
Nederland – Zweden

Maar dus eerst vanavond, met naast Oranje tegen Luxemburg het belangrijke duel Zweden – Frankrijk. Ervan uitgaande dat de tweede plek het hoogst haalbare is, zou een nederlaag van Zweden tegen Frankrijk het gunstigst zijn. In dat geval heeft het Nederlands elftal de situatie zo goed als zeker in eigen hand, mits Bulgarije niet alles wint. Mocht Zweden onverhoopt van de Fransen winnen, dan zal Nederland hoogstwaarschijnlijk punten moeten pakken in het uitduel met Frankrijk op 31 augustus.

Wil Oranje dus als nummer twee naar de play-offs gaan dan zal er minimaal vier van de vijf keer gewonnen moeten worden. Daarnaast is het niet ongunstig als Oranje in de komende duels wat aan het doelsaldo weet te werken, aangezien de achterstand van vijf doelpunten op Zweden ingelopen moet worden. Daarnaast moet nog rekening gehouden worden dat Oranje niet de slechtste nummer twee mag zijn van de negen poules. Maar als Oranje 12 punten pakt en boven Zweden eindigt is die kans minimaal 70%.

De scenario’s

Scenario I: Nederland wint alles

Wat Zweden en Bulgarije doen maakt dan niet meer uit. Oranje komt op 22 punten en kan zelfs theoretisch nog eerste worden. Een tweede plaats en dus play-offs zijn in dit geval zeker.

Scenario II: Nederland speelt gelijk in Frankrijk en wint de andere vier duels

In dit geval zal Zweden niet van Frankrijk én Bulgarije mogen winnen. Als dat wel het geval is zal Oranje derde in de poule worden en play-offs kunnen vergeten. Als Zweden eveneens gelijk speelt tegen Frankrijk en Oranje wint van Zweden dan zal het doelsaldo uitmaken wie er tweede wordt. De kans dat Oranje of Zweden dan niet bij de acht beste nummers twee zit is erg klein.

Scenario III: Oranje verliest van Frankrijk en wint de rest

In dit geval geldt ongeveer hetzelfde als bij scenario II. Zweden moet dan eveneens van Frankrijk verliezen en dan zal het laatste duel uitmaken wie de nummer twee wordt.

Scenario IV: Oranje verliest van Frankrijk en verspeelt nog meer punten

In die geval is de kans vrijwel nihil dat Oranje nog tweede in de poule wordt, aangezien zowel Zweden als Bulgarije dan té grote concurrenten zijn. In het geval dat Oranje dan toch nog tweede wordt is de kans groot dan we de slechtste nummer twee van de negen poules zijn en dus alsnog niet naar de play-off mogen.

Behalve de vijf wedstrijden van Oranje zelf, zijn voornamelijk de duels Zweden-Frankrijk op 9 juni en Bulgarije-Zweden op 31 augustus dus nog wedstrijden om in de gaten te houden. Mocht Zweden deze duels allebei winnend afsluiten, dan is het WK vrijwel zeker niet haalbaar meer voor Oranje.

Als Zweden en Nederland op een gelijk aantal punten eindigen in de poule dan wordt er gekeken naar het doelsaldo en vervolgens naar het aantal gemaakte doelpunten. Het onderling resultaat komt pas om de hoek te kijken als zowel het puntenaantal en het doelsaldo gelijk is tussen beide ploegen.