Bondscoach Sarina Wiegman is erg tevreden dat de OranjeLeeuwinnen de kwartfinales hebben bereikt op het EK voetbal voor vrouwen in eigen land.

Oranje won maandag het laatste groepsduel van België: 1-2. “Ik ben vooral erg tevreden dat we de tweede ronde hebben bereikt”, zei Wiegman na afloop tegen de NOS. “Negen punten uit drie duels, dat had ik voor dit toernooi niet durven dromen.”

Wiegman erkent dat het niet altijd even makkelijk ging bij de Leeuwinnen: “We hadden moeite om onder de druk van België uit te komen, we hadden ook meer lef kunnen toen. De tweede helft ging dat beter.”

Sherida Spitse tekende voor de openingstreffer, waarna België twee keer moest scoren om de kwartfinales te bereiken. “Ze gingen daardoor nog wat opportunistischer spelen en stuurden nog meer mensen naar voren.”

De Belgen kwamen na een uur op gelijke hoogte, maar in de laatste vijftien minuten veroverde Oranje alsnog de drie punten. Lieke Martens schoot raak via een Belgisch been.

Spits Vivianne Miedema had opnieuw geen aandeel in de treffers. Toch wanhoopt Wiegman niet: “Ze heeft nu geen rendement, maar het zit ook niet mee. Ze had een goede kopbal en haar schoten gaan tussen de palen. Het komt wel goed met haar.”

De bondscoach heeft nog een lichte voorkeur voor een tegenstander in de volgende ronde. “De kans is groot dat we gaan kijken. Als ik eerlijk ben, heb ik een lichte voorkeur voor Zweden.”

Wie de volgende tegenstander van Oranje wordt, wordt dinsdagavond duidelijk. De kans is groot dat dat Zweden of Duitsland wordt.