FC Twente-verdediger Douglas is vanaf woensdag officieel Nederlander. De voetballer, van oorsprong Braziliaan, krijgt dan zijn paspoort uitgereikt. Hij moet eerst nog wel een eed afleggen waarin hij belooft alle vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Formaliteitje dus.

Wanneer Douglas Nederlander is kan hij op termijn ook voor Oranje worden opgeroepen. Zelf heeft hij echter altijd aangegeven het proces van naturalisatie niet te zijn gestart omdat hij graag voor het Nederlands elftal wil spelen, maar omdat hij dezelfde nationaliteit wil bezitten als zijn vrouw en dochter.

Douglas zal tegen Zwitserland en Duitsland (11 en 15 november) nog niet in Oranje-shirt te zien zijn: officieel mag een voetballer met een nieuwe nationaliteit pas voor dat land in actie komen als hij er vijf jaar heeft gewoond. Er loopt echter een verzoek bij de FIFA om voor de verdediger een uitzondering te maken.

Wordt dat gehonoreerd, dan kan Van Marwijk Douglas oproepen en zou hij mee mogen naar het EK. Het is echter de vraag of de bondscoach Joris Mathijsen of Johnny Heitinga daadwerkelijk passeert om de verdediger achterin te positioneren. Twente-coach Co Adriaanse heeft wel gezegd Douglas een betere keus te vinden dan Heitinga.