Bert van Marwijk teleurgesteld in fansRustig meneer van Marwijk, we bedoelen het niet slecht! We houden gewoon van mooi voetbal.

Als we ons netjes gedragen, niet op een kruin spugen, geen elleboogjes geven, geen slippertjes in zwembaden maken, dan hebben we een kans. Kans om de Duitsers weer een pakje klop te geven ter voorbereiding van de definitieve KO in het EK. Kans om een katterig gevoel weg te spoelen van een potje onvermogen tegen Zwitserland van afgelopen week. Laten we ons troosten met de gedachte dat er krachten te sparen waren voor de wedstrijd tegen Duitsland.

Natuurlijk hebben we kwaliteit genoeg om iets moois voor elkaar te krijgen. Wat kan het struikelblok zijn? De voetballers van het Nederlands elftal spelen voor het overgrote deel in sterke competities en zouden goed mee moeten kunnen komen op top niveau. Maar mogen we alles verwachten? Een plezierige wedstrijd? Een wedstrijd op het puntje van de bank en het pilsje doodgeslagen omdat we geen kans hadden een slok te nemen, gedurende de eerste helft op het bijzettafeltje? De chips van de spanning tot gruis vermalen in de kom? Of gaan we op safe een wedstrijd in die we helemaal niet willen winnen maar vooral niet willen verliezen?

Als meneer van Marwijk zich opwindt over de typisch Nederlandse houding dat we (het Nederlandse elftal) altijd moeten winnen (van het verwende, veeleisende publiek) raken we gelijk kern van het dilemma. Willen we voetbal kijken of willen we alleen winnen? Of allebei en staan deze begrippen geheel los van elkaar? Er zijn liefhebbers die helemaal geen wedstrijden willen zien, alleen positieve uitslagen willen horen en aan het eind van het toernooi in grote groepen naar Amsterdam trekken om woonboten te laten zinken, het museumplein onder te kotsen en trots te zijn op Ons Oranje dat gewonnen zou kunnen hebben met als treurig bijeffect dat niemand verder dan de 10e minuut met zijn aandacht bij de wedstrijd kon houden en uit verveling wegzapte. Om na weer een niet verloren wedstrijd over straat te roepen dat WIJ het weer zo lekker gedaan hebben.

We houden van een spetterende wedstrijd met een echte winnaar, en dus een echte verliezer. Voetbal is een wedstrijd en geen gezellige picknick, meneer van Marwijk dus wees a.u.b. vooral niet boos op echte liefhebbers.