© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenArjen Robben mag tijdens het EK best een penalty nemen van bondscoach Bert van Marwijk: “Dat zou zo maar kunnen als hij zich sterk voelt”, zei van Marwijk over de aanvaller die zaterdag in de verlenging van de  Champions League-finale nog een penalty miste.

Op zich ook niet vreemd aangezien de man uit Bedum scoorde 85% van zijn penalty’s zo zocht infostrada uit. Het gemiddelde is 75%.

De spelers van Oranje hebben nog niet op strafschoppen getraind: “Dat heeft ook niet zo veel zin”, zegt de bondscoach. “Het is moeilijk om een situatie als in een vol stadion na te bootsen. Dan is er veel druk en spanning. Een speler kan dan ook zo maar in zijn aanloop besluiten om de bal toch in een andere hoek te schieten.”

Wie de penalty’s straks zullen gaan nemen weet Van Marwijk nog niet: “Ik zeg wel als ik vind dat iemand een strafschop moet nemen. Maar ik ben daar nu niet mee bezig. Dat heeft ook nog niet zo veel zin.”

Van Marwijk heeft vrij veel keuze als het gaat om penalty-nemers. Behalve Robben zijn ook Huntelaar en Van Persie normaal gesproken de eerste strafschoppennemers van hun teams Schalke en Arsenal. Dirk Kuyt, als het speelt, neemt vaak de pingels bij Liverpool en Luuk de Jong is de aangewezen man van FC Twente.