© Onsoranje.nl / Eric VerhoevenBert van Marwijk was na afloop van Nederland – Bulgarije (1-2) niet te spreken over het optreden van Johnny Heitinga in de laatste minuut. De Everton-verdediger gaf een breedtepass waaruit de winnende goal van Bulgarije viel. “Zo’n breedtepas geef je gewoon niet. Dat kán gewoon niet,” aldus de bondscoach. “In het eerste uur deden we het redelijk tot goed. De afspraken werden behoorlijk nagekomen. We speelden continu op hun helft, maar bij de laatste of een na laatste pass ging het nét niet goed. We waren wel de baas in het veld.”

De tweede helft vond Van Marwijk minder geslaagd. Naar zijn mening was Oranje toen zichzelf niet meer en werd er teveel gezocht naar moeilijke oplossingen. Het commentaar van verschillende analytici dat Rafael van der Vaart en Robin van Persie samen de flanken bestreken terwijl Klaas-Jan Huntelaar teveel alleen voorin stond wuifde hij weg. “Ik ga m’n eigen gang, zoals ik dat altijd doe.”

Ook aanvoerder Mark van Bommel wilde niet reageren op die kritiek. “Het is nooit goed,” aldus de middenvelder. “Ik heb geen zin in de tactische discussie. Ik ben niet geïrriteerd, maar hier heb ik geen zin in.”