Johan Cruijff heeft weer eens van zich laten horen. Vanuit Barcelona reageert hij op de laatste ontwikkelingen rondom het Nederlands elftal en kijkt hij terug op de eerste twee oefenwedstrijden: “Vooralsnog moet er nog meer diepte in het spel komen’, aldus Cruijff in zijn wekelijkse column in Telegraaf.

“Via de vleugels en vanaf het middenveld. Omdat Van der Vaart en Van Persie niet richting de achterlijn voetbalden, kwamen er nauwelijks voorzetten, dus ook geen afvallende ballen, waardoor er vanuit de tweede lijn bijna geen schot op doel is gegeven. Dan kan zelfs een modaal elftal als de Bulgaren redelijk overeind blijven”, aldus nummer 14.

Volgens Cruijff is het natuurlijk allemaal niet zo moeilijk: “Juist door diepte aan de buitenkant te maken, ontstaat er meer ruimte voor de middenvelders omdat de verdedigers zich meer terug moeten laten zakken en moeilijker rugdekking kunnen geven. Maar dan moeten de spelers uit de tweede lijn daar natuurlijk wel goed op anticiperen.”

“Nederland heeft nog twee oefenwedstrijden om daar aan te sleutelen. Zoals Chelsea in de Champions League-finale tegen Bayern speelde en Bulgarije zaterdag in Amsterdam, zo zullen de Portugezen zich tijdens het EK vrijwel zeker gaan organiseren. Heb je dan onvoldoende diepte in je spel, dan is het vragen om problemen.”