@ UEFASpelverdeler van Oranje, Wesley Sneijder denkt dat bondscoach Bert van Marwijk vanavond in Rotterdam tegen de Slowakije minimaal een helft in de beoogde basisopstelling gaat spelen. “Daar moeten we nu wel snel naartoe werken”, zegt de middenvelder tegen Telegraaf.

Sneijder gaat verder niet in op de invulling van de posities en vindt sowieso niet dat de spelers dat publiekelijk hoeven te doen: “Te rustig? Als we een camera in de kleedkamer zouden ophangen, praat je wel anders en zie je dat het niet zo rustig is. Het gaat er heus niet altijd even vriendelijk aan toe.”

De speler van Inter was niet zo te spreken over de reactie van voormalig bondscoach Marco van Basten: “Ik heb Marco ook meegemaakt en vond zijn opstelling naar ons en de bondscoach toe vreemd. Ik zou ook niet fit zijn en Afellay moest snel komen en spelen. Is die wel fit dan? Ik vond het allemaal niet erg netjes en weinig collegiaal. Ja, natuurlijk mag hij iets zeggen, want hij is nu één van die 16 miljoen bondscoaches langs de lijn. Toch had ik het niet van hem verwacht.”

Ook had van Basten kritiek op Bert van Marwijk. Hij zou spelers kiezen en daar plaatsen voor zoeken in plaats van voor een opstelling kiezen en daar spelers bij zoeken. Van Basten wordt ook wel de geestelijk vader van het huidige systeem genoemd, al is Sneijder het daar niet mee eens: “Nou, dat gaat wel wat ver. Hij heeft aan de basis van deze speelstijl gestaan, maar Van Marwijk heeft zulke stevige aanpassingen gedaan dat het een ander systeem is geworden. Bij Van Basten was alles gericht op de aanval en Bert heeft meer zekerheid ingebouwd. Die andere invulling is toch vrij succesvol gebleken de afgelopen jaren met onder andere de WK-finale. En nu gaan we minimaal voor de EK-finale en beter nog: de Europese titel.”