Een mooi gebaar. En tegelijk een mooie gelegenheid om de sympathie van de stad en de plaatselijke bevolking te winnen. Het Nederlands elftal opent op dinsdag 5 juni in Kraków een Orange Cruyff Court.

Het veldje, dat in samenwerking met de gemeente Kraków en de Johan Cruyff Foundation wordt aangelegd, grenst aan de basisschool SP93 in de wijk Bronowice. Dat ligt hemelsbreed op zo’n twee kilometer afstand van het Reymana Stadion, de thuishaven van Wisla Krakow en trainingslocatie van Oranje gedurende het EK. De spelers, die het veldje hebben betaald, willen op die manier iets tastbaars achterlaten voor de lokale gemeenschap en kinderen dichtbij huis een veilige plaats geven om te voetballen.

“Voor ons is het altijd zo vanzelfsprekend geweest; voetballen op mooie pleintjes en veldjes”, zegt aanvoerder Mark van Bommel. “Maar hier in Bronowice zijn de mogelijkheden wel heel beperkt. Als je sport leer je bovendien omgaan met winst en verlies. Je leert dat je elkaar moet helpen om tot een goede resultaat te komen. Iets waar je in je verdere leven ook wat aan hebt.”