Bondscoach Bert van Marwijk was gisteren na afloop van de oefenwedstrijd tegen Slowakije gematigd tevreden met de prestatie van zijn elftal. “We hebben bij vlagen goed gespeeld. We speelden tegen een tegenstander die goed kan voetballen en zeer defensief speelde, maar er soms snel uitkwam. Dat hebben we vrij goed onder controle gehouden”, zei de bondscoach.

Hij vindt dat Nederland op het juiste moment heeft toegeslagen: “Toen je de tegenstander moe zag worden, waren wij in staat om te profiteren. Dat is erg belangrijk, want tegen Bulgarije vond ik ons na een uur spelen juist wegzakken. Nu hadden we er nog wel één of twee gemaakt als de wedstrijd een kwartier langer geduurd had.”

Van Marwijk was zeer te spreken over Ibrahim Afellay, die zich bij maandag bij de groep voegde. “Hij is een uitzonderlijk talent. Zo iemand heeft gelukkig weinig ritme nodig. We hadden hem er liever eerder bij gehad. Maar dat kon niet. Gelukkig is hij er nu. Misschien heb ik risico met hem genomen. Maar hij is heel gebleven.”

Ook spits Robin was te spreken over Afellay, vooral de samenwerking met de Barca-speler beviel hem goed. “De samenwerking met hem is uitmuntend. Zo’n click met een andere speler heb je niet vaak. Dat gebeurt misschien met vier, vijf man in je hele carrière. Ik had het ook met Cesc Fabregas.”

Afellay zelf was ook tevreden met zijn eerste wedstrijd in Oranje sinds lange tijd: “Dit geeft vertrouwen. Het is prettig om na zo’n lange tijd op deze manier te kunnen spelen”, aldus Afellay. “Ik ben al weer een tijdje in training en ben een paar keer ingevallen. Het is geweldig nu weer in de basis te staan. Ik vind ook dat het steeds beter gaat. Niet zo vreemd, ik voetbal mijn hele leven al. Dat balgevoel raak je niet kwijt.”

Hier is een compilatiefilmpje van Ibrahim Afellay van de wedstrijd tegen de Slowaken te zien: