Bert van MarwijkDe meningen zullen er erg over verdeeld zijn en gezien de resultaten in oefenduels zijn waarschijnlijk maar weinig mensen het ermee eens, maar bondscoach Bert van Marwijk schat de kansen van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap positief in. De bondscoach vindt dat het Oranje op dit moment zelfs beter is dan het team dat in 2010 de WK-finale haalde.

“Dat denk ik echt, ja”, zei Van Marwijk na de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Noord-Ierland. Nederland speelde tegen de nummer 100 van de FIFA-ranglijst haar laatste oefeninterland voor het begin van het EK komende week. Volgens bondsoach Van Marwijk zit het verschil hem vooral in de breedte van de huidige groep, die volgens hem breder is dan twee jaar geleden. “Als we er nu iemand inbrengen wordt het team daar niet zwakker op. In sommige vallen worden we er misschien zelfs wel sterker op.”

Daarmee wees de bondscoach op het sterke invallen van Rafael van der Vaart. De international met de meeste caps achter zijn naam van de huidige selectie verving na ruim een uur aanvoerder Mark van Bommel als verdedigende middenvelder en deed dat met verve. Er kwam meer diepte in het spel en voetballend bleek van der Vaart een beter alternatief dan Van Bommel. 

Van Marwijk zal ook niet schuwen om te wisselen als de wedstrijd daar om vraagt: ‘Als het elftal daar aan toe is, dan is dat zeker een optie’, aldus Van Marwijk. De bondscoach begint het EK echter met zijn vaste blok voor de verdediging, aanvoerder Mark van Bommel en Nigel de Jong. In 2010 deed hij dat ook en we kunnen niet zeggen dat het toen geen succes had.