Vrijdagavond speelt het Nederlands elftal de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in aanloop naar het WK van 2014 in Brazilië. Turkije is in deze eerste wedstrijd de tegenstander en dus zal Oranje meteen aan de bak moeten.

Dirk Kuyt speelt sinds dit seizoen bij het Turkse Fenerbaçhe en weet inmiddels dus al het één en ander van de Turkse competitie. Veel spelers uit de nationale selectie spelen in deze Turkse Liga en volgens Kuyt is deze kwalitatief sterker dan de meeste mensen denken.

Kuyt geeft tegenover AD Sportwereld uitleg over de selectie van de Turken, vooral de verdediging kent Kuyt goeg, aangezien daar veel spelers van zijn club staan: “Mert Günök is eigenlijk onze tweede keeper bij Fenerbahçe, want de ervaren nummer één Volkan heeft een schouderblessure. Hij zou anders ook bij de nationale ploeg op doel hebben gestaan.Van de verdedigers sta ik op de training regelmatig tegen Egemen, een killer met een baard. Sterk in de lucht door een goede timing.”

Kuyt weet dat de Turken vooral aanvallend sterk zijn, maar dat ze kunnen breken als ze achter komen. “Voor de twee backs geldt dat ze heel aanvallend zijn ingesteld. Automatisch nemen ze daardoor het risico met ruimte in hun rug te spelen. Sowieso merk ik in de korte tijd dat ik nu bij Fenerbahçe ben, dat die jongens allemaal met hun hart spelen en proberen om tot voetballende oplossingen te komen. Ook in de Arena komen die Turken niet met elf man voor de goal hangen. Daarin ligt zowel hun kracht als hun zwakte. Gaat het goed en komen ze op voorsprong, dan kunnen ze alles, dat is ook zo bij Fenerbahçe. Maar komen ze achter, dan gaan ze in hun haast foutjes maken.”

Volgens de Katwijker kijken de Turken uit naar de ontmoeting in de Arena: “Ook zij zijn opnieuw begonnen na het vertrek van Guus Hiddink. In mei en juni hadden zij drie, vier oefenduels met goede resultaten, ze wonnen ondermeer uit bij Portugal met 1-3. Maar de laatste wedstrijd tegen Oostenrijk (2-0 verlies) ging weer een stuk minder. Dat wij thuis beginnen tegen Turkije, lijkt mij een groot voordeel.”