© Telegraaf.nlMorgenavond begint bondscoach Louis van Gaal dan echt aan zijn tweede klus als bondscoach van Oranje. Tegen Turkije begint Oranje met de WK-kwalificatiereeks in aanloop naar het WK van 2014 in Brazilië. Louis van Gaal zal in deze cyclus de nare smaak van 10 jaar geleden weg willen spoelen. Destijds slaagde hij er met een jonge ploeg niet in om zich te plaatsen voor het WK in Zuid-Korea en Japan.

Dat het dit keer wel moet gebeuren weet van Gaal maar al te goed. Tijdens de persconferentie vanmiddag in Noordwijk begon hij echter ernstig: “Het spijt me, de voortekenen zijn dus heel slecht”, aldus van Gaal tegenover de alle pers. Twaalf jaar geleden, bij zijn eerste officiële optreden als bondscoach van Oranje, ging het meteen mis. Ierland, destijds de eerste tegenstander op weg naar het WK van 2002, kon ternauwernood op 2-2 worden gehouden.

Gelukkig bleek het een cynisch grapje van de bondscoach die daarna vertelde hoe het destijds kwam en waarom het nu wél moet lukken: “Ik was toen gedwongen jonge spelers op te stellen, dat ben ik nu niet. Nu heb ik mijn keuzes, tussen aanhalingstekens, meer op vrijwillige basis gemaakt. Ik vind namelijk dat iedereen fit moet zijn. En we leven op dit moment in een voetbalwereld waarin trainers hun voetballers niet laten spelen als die van club willen veranderen. Dat deed ik zelf als clubcoach nooit, maar daar heb ik nu wel mee te maken”, aldus Van Gaal.

Daarom werden de spelers die op het laatste moment een transfer maakten, vd Wiel, vd Vaart, De Jong en Afellay niet opgeroepen. Jonkies als Daryl Janmaat, Jordy Clasie en Leroy Fer krijgen daarom een kans tegen Turkije.