Robin van Persie vindt het leuk om na zijn eerste weken bij Manchester United weer bij het Nederlands elftal te zijn. En ondanks het hoge niveau dat hij bij United gewend is verbaast hij zich ook over de kwaliteiten van de jonge spelers bij Oranje. Hij vindt dat de jonkies van nu verder zijn dan hijzelf op die leeftijd was.

“Op basis van wat ik zie, doen ze het goed”, aldus de aanvaller tegen OnsOranje. “Clasie ook. Is hij nog maar 21? Hij is fel, goed aan de bal, heeft visie vooruit, durft in te spelen. Maar de andere jongens zijn ook goed. Ze lijken wel jonger volwassen. Ik was echt nog een kind toen ik 18,19, 20 was. Zij zijn iets professioneler. Ze zien er goed stabiel uit, die boys.”

Van Persie noemt zichzelf niet graag een leermeester voor de jonge spelers. “Je moet daarmee oppassen. Dat kan heel irritant zijn. Het moet niet zijn: opa vertelt. Ik vond dat vroeger ook nooit zo leuk. Als het spelenderwijs gebeurt, tijdens een potje tafeltennis of zo, dan is het leuk. En dan komt het ook aan. Maar als ze vragen hebben, is iedereen welkom.”

Over zijn plek in Oranje is Van Persie duidelijk en hij zal de uitdaging met Klaas-Jan Huntelaar niet uit de weg gaan.  “Het is niet moeilijk, het is een uitdaging”, aldus RvP. “Ik ben nooit weggelopen voor uitdagingen. Dat zal ik nu niet doen en later ook niet. Ik zal nooit bedanken. Dat is geen moment bij me opgekomen. Als kind is het altijd één van mijn doelen geweest. En dat ga ik niet opgeven op basis van emotie.”

“Iedereen heeft over zijn hele carrière, behalve misschien Messi en Ronaldo, periodes dat hij even niet speelt. Ook goede spelers. De kernvraag is: hoe ga je daarmee om? Ik denk dat ik dat op een normale, positieve manier kan. Zoals het hoort. En ik ga het ook op die manier invullen. En ik ben er ook van overtuigd dat het dan ook weer zal omdraaien. Omdat ik geloof in mijn eigen kunnen. En omdat ik geloof dat ik van waarde kan zijn voor dit Oranje”, besluit Van Persie.