Met het jongste basiselftal in 99 jaar begon het Nederlands elftal aan de wedstrijd tegen de ervaren Italianen. Oranje trad aan in het nieuwe uittenue met aanvoerder Kevin Strootman, die na Robin van Persie (71 caps) de meest ervaren speler van het elftal was (15 caps). Onder andere Sneijder, Afellay en Van der Vaart ontbraken door verschillende redenen.

De jonkies van Oranje begonnen echter wel fel aan het duel. Er werd geprobeerd om Italië vroeg druk te zetten maar over het algemeen lieten de Italianen Nederland voetballen tot ver op hun helft. Het bleek daar echter lastig om door de sterke defensie van Italië door te komen. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Oranje steeds beter in het spel en gaf het de Italianen maar weinig kans. Dit resulteerde ook in twee grote kansen voor nummer 10 Adam Maher, die twee keer doelman Buffon op zijn weg vond.

In de 33e minuut werd Oranje beloond voor het goede spel tot dan toe. Een afgeketst schot van Adam Maher kwam voor de voeten van Jeremain Lens, die zijn man uitkapte en de bal achter doelman Buffon schoot. Italië wist daarna enkele goede mogelijkheden te creëren en kreeg meerder corners. Bij rust stond Oranje echter op een terechte 1-0 voorsprong.

Na rust zagen we Robin van Persie niet meer terug bij Oranje. Arjen Robben, pas dinsdag bij de selectie gehaald, verving hem en ging aan de linkerkant spelen. Daardoor werd Lens de spits en verdween Ola John naar de rechterkant. Jonathan de Guzman was na Blind en John de derde debutant, hij verving Jordy Clasie in de tweede helft.

In die tweede helft was het van beide kanten een stuk minder. Of het door de vele wissels kwam of door een andere reden, beide ploegen kwamen tot een stuk minder mogelijkheden dan in de eerste helft. Positief was dat de verdediging van Oranje, met de vier jonkies in de basis, zich erg goed staande hield tegen de Italiaanse aanvallers. Enkele kleine kansen voor beide goals leverde geen doelpunten op, tót de laatste minuut. Verratti zette een aanval op en wist de bal achter Tim Krul te krijgen, waardoor Oranje alsnog de overwinning liet glippen.

Jammer dat de manschappen van Louis van Gaal niet de overwinning over de streep wisten te trekken maar het vertoonde spel zal vertrouwen geven voor de volgende twee kwalificatiewedstrijden die in maart gespeeld zullen worden.