Bondscoach Louis van Gaal maakte vrijdag zijn selectie voor de kwalificatieduels van maart bekend. Opvallend was de naam van Tonny Vilhena in die selectie. ‘Ik houd van types als Vilhena’, zei Van Gaal.

“Van zijn type is er ook maar een. Ik schaal hem in onder het rijtje Kevin Strootman,” zei de bondscoach, die ook Siem de Jong selecteerde. “Hij is een multifunctionele speler. Hij kan zowel op het rechtermiddenveld als in de spits uit de voeten. In de huidige omstandigheid echter eerder als spits.”

Hij legt ook uit waarom Maher afviel voor de selectie: “Ik heb Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart al. Dat zijn dezelfde soort spelers,” zegt de bondscoach, die gematigd tevreden is over de vorm van Sneijder. “Het gaat beter met hem, maar het kan en moet nog beter.”

De keuze voor Jeremain Lens, in plaats van Ricky van Wolfswinkel, is uitgebreid overlegd. Lens was nog hoofdrolspeler in een relletje na afloop van Feyenoord-PSV: “We hebben ook gedacht aan Ricky van Wolfswinkel, maar na overleg kozen we voor Jeremain. Ik heb daarover overleg gehad met zijn trainer. Dick Advocaat was er voorstander van. Je moet zonden kunnen vergeten. Daarom heb ik ook speciaal vooraf met Lens, Mathijsen en ook Kevin Strootman gesproken.”